Például olyan, amelyet a másik oldalamra, a Contentghostra írtam… 🙂 Viccet félretéve, a webszövegírásnak is vannak aranyszabályai, amiket ha betartasz azzal jót teszel az olvasóknak, a Google-nek, végső soron pedig magadnak. 

1. Tagolt

A jó webszöveg először is nem rettent el.

Gondold el, hogy már első ránézésre, egy masszív, tagolatlan szöveg cunami fogad, mintha csak egy kötelezőt nyomtak volna az orrod elé. A jó webszöveg tehát tagolt, jó esetben különböző head-ekkel (WordPresses berkekben H1-H2-H3, stb. jelölésekkel) látják el őket. Így tudod, mikor olvasod a címsort, további olvasásra buzdít, vagy éppen arra, hogy megnyomd a kis x-et a jobb felső sarokban.

A tagolás továbbá segíti a keresőrobotok munkáját is, afféle világítótornyok a weboldaladon. Releváns kulcsszavakat helyezhetsz el bennük, jó esetben gondosan felépíti a szöveg struktúráját. A headingek megérnek egy külön misét, így egy részletesebb cikkben foglalkozom is majd velük.

2. Hasznos információkat ad

Gondolom voltunk páran, akik a magyar dolgozatokat azzal bekkelték ki, hogy a semmiről írtak hosszú oldalakon keresztül.

Ez itt nem működik. 

A Google is és a felhasználók is előnyben részesítik a releváns tartalmakat. Az olvasóidnak kevés ideje van és ha érzik, hogy feleslegesen olvasnak a semmiről, gyorsan továbbállnak. 

A ló túloldala, ha túl tömény, illetve túl szakmai az információ. Egy szakember, aki hosszú éveket töltött a szakmájában, minden bizonnyal professzionális disszertációt tudna írni, azonban ezt a hétköznapi olvasók nem értenék meg, és elveszítenék az érdeklődésüket. 

Írj érdekes cikkeket, töröld ki a felesleges mondatokat. A kevesebb néha több!

A jó webszöveg tagolt, célja van, hasznos információkat ad, és keresőoptimalizált.

3. Célja van

Az előbbiből egyértelműen következik. Határozd meg a célközönséged. Tudd, hogy mire harapnak rá, mik az igényeik, milyen szavakat használnak.

Ezután határozd meg a konkrét célt!

Szeretnéd, hogy olvassanak? Írj róluk, írj nekik. Vásárlásra ösztönöznéd őket? Keresd meg a problémájukat, találj rá megoldást és ők fognak megkeresni téged. A mai világban már nem működik a “Hé haver, kell egy parfüm? Ötbe’ fáj, de háromért a tiéd lehet!” típusú eladás. Ki kell építeni a bizalmat és csak ezután indulhat meg az értékesítés.

Ezért is jó, ha van egy szövegíród.

4. Linkeket tartalmaz

Mindenképpen fontos, hogy a webszöveged tartalmazzon belső-, illetve külső linkeket.

A belső linkeket talán nem kell túlmagyaráznom: növelik a honlapodon eltöltött időt, a cikkeid olvasottságát, ha átkattintanak adott oldaladról a másikra.

A külső linkek javítják a helyezésedet a keresőben. Törekedj arra, hogy megbízható oldalra mutasson, ne pedig egy mindenegyben.blog.hu-ra.

5. A jó webszöveg keresőoptimalizált

A SEO már jó ideje harci eszköz a szövegírók körében. Lényege, hogy egy adott kulcsszóra hegyezed ki a szöveget, amit a keresőbe beírva eljuttatja hozzád az olvasódat. Megfelelő sűrűséggel kell szerepelnie a szövegben, amit sokszor nem könnyű kisilabizálni.

Ezért is jön jól egy kis segítség.

Én például a WordPress alapú blogbejegyzésekhez a Yoast SEO bővítményt használom. Rendkívüli módon leegyszerűsíti a keresőbarát szövegírást, amilyenek te is olvashatsz.

Vagy amilyeneket neked is írhatok.


Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: